Státní zástupce zvažuje kroky proti senátorovi Štětinovi

Praha 13. února (ČTK) – Státní zástupce Radim Obst zvažuje právní kroky proti senátoroviJaromíru Štětinovi (za Stranu zelených), který ho obvinil ze spolupráce s bývalou Státní bezpečností (StB). Obst se dnes rozhodně ohradil rovněž proti jeho tvrzení, že byl zásadní součástkou údajného „politického spolčení“ v kauze Vladimíra Hučína.

Štětina o roli Obsta hovořil v Senátu při jednání horní komory o vydání senátora a vicepremiéra Jiřího Čunka (KDU-ČSL) k trestnímu stíhání za korupci. Svá tvrzení uveřejnil také v Lidových novinách. Čunkova kauza má podle Štětiny politické pozadí, což dokazuje fakt, že dozorem v kauze byl pověřen Obst.

Bývalý disident a někdejší pracovník Bezpečnostní informační služby Hučín podle Štětinyzachránil dokumenty, které údajně dokazují kontakty státního zástupce Obsta a jeho rodičů s StB. Kvůli tomu se prý Obst angažoval proti Hučínově rehabilitaci.

Hučín se u soudu domáhal rehabilitace kvůli odsouzení za svou předlistopadovou činnost včetně ozbrojeného odporu proti režimu. Kromě toho byl obžalován například ze zneužití pravomocí veřejného činitele, šíření poplašné zprávy, ohrožení utajovaných skutečností a neoprávněného nakládání s osobními údaji.

Štětina tvrdí, že odstranění Hučína z Bezpečnostní informační služby a jeho následné uvěznění bylo pro Obsta životně důležité, neboť by na státním zastupitelství nemohl jinak působit. Obstovy kontakty s StB údajně dokládají svazky s krycími jmény Silon a Špunt a možná i Dýka a Hrob. Jeho bezpečnostní prověrka byla prý získána podvodem.

Podle státního zástupce jsou uvedená tvrzení lživá a zcela nepodložená. Ve stanovisku, které zaslal ČTK, píše, že nikdy žádné osobní spojení s předlistopadovými exponenty režimu neměl. Rozhodně prý také neměl žádný zájem na odstranění Hučína nebo zhoršení jeho situace a prověrku získal řádným a legitimním způsobem.

Policie podezírá Čunka z toho, že v únoru 2002 dostal jako vsetínský starosta zhruba půlmilionový úplatek od realitní společnosti H&B Real za prodej většinového podílu města ve společnosti Vsetínské byty. Čunek podezření popírá. Štětina tvrdí, že případ má politické pozadí, protože podezření se objevila v době, kdy se dostal do vlády.

Státní zástupce uvedl, že ani představitel zákonodárného sboru by neměl takovýmto nepřiměřeným a protiprávním způsobem zasahovat do principů nestrannosti a nezávislosti orgánů činných v trestním řízení v konkrétní trestní věci. „Vylučuji, že by dosavadní průběh trestního řízení byl jakkoli, tedy i politicky, ovlivňován,“ napsal.

kar mhm