Čeští antikomunisté vyzývají k podpoře rezoluce Rady Evropy

PRAHA 18. ledna (ČTK) – Čeští odpůrci komunismu sbírají podpisy k podpoře rezoluce, kterou chce Rada Evropy (RE) zavrhnout zločiny komunismu. Parlamentní shromáždění RE má rezoluci Potřeba mezinárodního odsouzení zločinů totalitních komunistických režimů schvalovat 25. ledna. K podpisu petice vyzývají iniciátoři akce na svých internetových stránkách www.svetbezkomunismu.cz.

Odsouzení komunismu v Radě Evropy již podpořili senátoři z Klubu otevřené demokracie. Brojí proti ní místopředseda KSČM Václav Exner, který písemně vyzval české veřejné činitele a politiky, aby odmítli projednávání tohoto dokumentu. Senátorský klub naopak vyzval české zástupce v Parlamentním shromáždění RE, aby pro přijetí rezoluce hlasovali.

Místopředsedu, kterého politologové považují za zastánce stalinistů v KSČM, popudilo také to, že se má současně projednávat dokument, který odmítá obdivování a ospravedlňování nacismu. „Tato časová shoda naše komunisty velmi roztrpčuje, protože nastoupili otevřenou cestu k falšování dějin a neradi slyší o zločinech, na kterých se sami podíleli a podílejí,“ řekl k tomu senátor a člen KOD Jaromír Štětina.

V EU se počátkem loňského roku vášnivě debatovalo o návrzích zakázat symboly nacismu – a popřípadě i komunismu – v celé unii. Podnět vyvolal skandál, který vypukl, když se britský princ Harry objevil na jedné oslavě s hákovým křížem na rukávě. Evropská pětadvacítka se však na návrzích neshodla a záležitost vyzněla do ztracena.