Státní zástupce oznámí v úterý výsledky vyšetřování kauzy Čunek

Jihlava 6. srpna (ČTK) – Jihlavský státní zástupce Arif Salichov v úterý dopoledne představí výsledky vyšetřování údajné korupční kauzy vicepremiéra a ministra pro místní rozvoj Jiřího Čunka (KDU-ČSL). Čunek je podezřelý z toho, že v roce 2002 ve funkci starosty Vsetína přijal půlmilionový úplatek. Vicepremiér obvinění odmítá a několikrát již prohlásil, že z vládních funkcí neodejde.

Čunek dnes ČTK řekl, že o výsledku vyšetřování nemá žádné informace, ví jen o úterní tiskové konferenci jihlavského státního zástupce. Od chvíle, kdy kauzu převzal Salichov, podle vicepremiéra přestaly úniky do médií, což uvítal. „Vyšetřování se mi jeví seriózní,“ uvedl šéf lidovců. Na dotaz, jak se zachová v případě obžaloby, odpověděl: „Do těchto hovorů se nechci pouštět, je to zatím kdyby“. Premiér Mirek Topolánek (ODS) už dříve avizoval, že pokud bude Čunek obžalován a neodejde z kabinetu sám, navrhne jeho odvolání.

Kvůli údajné korupční aféře koaliční vládu tvrdě kritizuje opozice. Vyvolala kvůli tomu i hlasování o důvěře, které kabinet ustál.

V Čunkově případu nastal zlom počátkem června, kdy se Nejvyšší státní zastupitelství rozhodlo kvůli procesnímu pochybení odebrat případ přerovskému žalobci Radimu Obstovi. To kritizovala nejen opozice, ale také Spolek na podporu nezávislé justice Šalamoun. Odvolaný hlavní vyšetřovatel i jeho dozorující žalobce jakékoli pochybení odmítají.

Čunek výměnu žalobce přivítal. Podle něj neměl přerovský státní zástupce k řešení případu od doby, kdy padlo obvinění, oprávnění. Obstovu účast na případu již dříve kritizoval isenátor za Stranu zelených Jaromír Štětina. Podle něj měl žalobce a jeho rodina vazby na komunistickou státní bezpečnost.

Podle nejvyšší státní zástupkyně Renaty Vesecké kriminalisté mimo jiné shromažďovali důkazy o finanční situaci Čunka, jeho manželky a dětí nezákonně.

Salichov při převzetí případu podotkl, že chce znovu vyslechnout některé lidi, kteří již vypovídali, ale i předvolat nové svědky. Uvažoval také o doplnění opatřených znaleckých posudků.

bjr abz mol