Dva měsíce do volby: Klaus versus Švejnar 126:127

Praha – Tlak na Václava Klause, který obhajuje prezidentské křeslo, se zvyšuje. Minimálně pro první kolo prezidentské volby jsou nyní, dva měsíce před hlasováním, síly obou soupeřů zcela vyrovnány

Klausův soupeř Jan Švejnar totiž dnes získal drtivou podporu od sociální demokracie a zároveň komunisté dali najevo, že i jim je v tuto chvíli americký ekonom bližší než stávající prezident.

Když k tomu přidáme dosud zcela jasně a veřejně proklamovanou podporu dalších stran, jejich jednotlivých politiků (lidovci totiž budou podle všeho volit různě) či jednotlivých senátorů, pak by měl dostat v prvním kole volby Václav Klaus 126 a Jan Švejnar 127 hlasů.

U zbývajících 28 volitelů není zcela jasné, jak se zachovají. Buď nedali jasnou odpověď, nebo se k volbě vůbec nevyjadřují.

Jak by mohlo vypadat první kolo volby prezidenta
ODS
(PS/senát)
ČSSD
(PS/senát)
KDU-ČSL KSČM
(PS/senát)
SZ
(jen PS)
SNK
(jen PS)
KOD
(jen S)
Celkem
Klaus 122
(81+41)
0 2 0 0 2 0 126
Švejnar 0 85
(72+13)
2 29
(26+3)
6 1 4 127

Komunisté mají plán

Komunisté sice dnes nepřijali jednoznačné stanovisko, koho podpoří, místopředseda komunistů Jiří Dolejš však pro Aktuálně.cz nastínil plán, o němž se dnes komunisté radili.

„Usnesení výkonného výboru hovoří explicitně pouze o souhlasu s dosavadním vyjednáváním. Ale v referátu předsedy Filipa, který byl vzat na vědomí, byla vyslovena myšlenka, že není možné připustit zvolení Václava Klause v prvním kole volby,“ uvedl.

Ačkoli se k tomu komunisté nezavázali, podle Dolejše návrh Vojtěcha Filipa podporují a budou se jím řídit. „Je to princip, který byl vzat na vědomí a myslím si, že je pro to všeobecná podpora,“ dodává.

Jak se volí prezident?

Ikona Volba prezidenta

Co říká Ústava:

  • Kandidáta musí navrhnou alespoň 10 senátorů nebo alespoň 10 poslanců
  • Prezidenta volí na společném zasedání členové obou komor Parlamentu – Poslanecké sněmovny a Senátu
  • Prezidentem se stane ten kandidát, který získá nadpoloviční většinu mezi všemi senátory i mezi všemi poslanci
  • Nezíská-li většinu v obou komorách ani jeden, ale každý z nich v jedné, postupují oba do 2. kola
  • Ve druhém kole vítězí ten, který získá nadpoloviční většinu všech přítomných senátorů a zároveň i nadpoloviční většinu všech přítomných poslanců
  • Nezíská-li potřebný počet hlasů ani jeden z nich, postupují oba do 3. kola, kde vítězí kandidát s nadpoloviční většinou všech přítomných zákonodárců, tedy bez ohledu na příslušnost ke komoře

Složení Senátu (celkem 81):

ODS – 41 senátorů

ČSSD – 13 senátorů

KDU-ČSL – 11 senátorů

Klub otevřené demokracie – 7 (Jaromír Štětina, Karel Schwarzenberg a další)

Klub SNK – 6 (Josef Novotný, Liana Janáčková, Jana Juřenčáková a další)

+ tři nezařazení komunisté: Vlastimil Balín, Václav Homolka a Eduard Matykiewicz

Složení Poslanecké sněmovny (celkem 200):

ODS – 81 poslanců

ČSSD – 72 poslanců

KSČM – 26 poslanců

KDU-ČSL – 13 poslanců

Zelení – 6 poslanců

+ dva nezařazení: Miloš Melčák a Michal Pohanka

U socialistů je jasno

Ve stejnou dobu jako komunisté o prezidentské volbě jednali také sociální demokraté. Ti mají jasno, podpořit Švejnara.

Ústřední výkonný výbor sociální demokracie, nejvyšší stranický orgán mezi sjezdy, to stvrdil jednoznačným hlasováním – ze sto třiceti členů  nebyl proti Švenarovi nikdo, čtyři lidé se zdrželi hlasování.

Mezi nimi byl podle posledních zpráv místopředseda Zdeněk Škromach, který se natají tím, že by na Hradě viděl raději levicovějšího Jiřího Dienstbiera.

„Vyzvali jsme poslance a senátory, aby odmítli Václava Klause a podpořili Jana Švejnara,“ uvedl šéf ČSSD Jiří Paroubek.

Klaus, nebo Švejnar? Co říkají čísla

Jak už bylo řečeno, pokud by všichni zákonodárci ČSSD a KSČM dodrželi doporučení svých stran, pokud totéž udělají i poslanci a senátoři ODS a ostatní zákonodárci splní to, co v posledních dnech řekli – mají Klaus i Švejnar 8. února na společné schůzi horní a dolní komory Parlamentu jistý téměř totožný výsledek. Klaus 126 hlasů a Švejnar 127 hlasů.

Pro Václava Klause by zvedlo ruku 81 poslanců a 41 senátorů ODS. K nim se přidají poslanci KDU-ČSL Miroslav Kalousek a Jan Kasal a dvě členky senátorského klubu SNK Liana Janáčková a Jana Juřenčáková.

Jan Švejnar by získal podporu 72 poslanců a 13 senátorů ČSSD, šesti poslanců zelených, 26 poslanců a tří senátorů za KSČM a dvou lidoveckých senátorů Petra Pitharta a Josefa Vaculíka. Základ Švejnarovy podpory pak položilo pět senátorů, kteří podepsali jeho nominační listinu. Jsou jimi: Jaromír Štětina, Jiří Zlatuška, Josef Novotný, Soňa Paukrtová a Richard Sequens.

Zbývající poslanci a senátoři KDU-ČSL, někteří nezávislí senátoři a dva bývalí poslanci ČSSD Michal Pohanka a Miloš Melčák zatím nemají jasno nebo svůj postoj nezveřejnili.

Ač je nyní avizovaná podpora obou kandidátů v absolutních číslech stejná, nelze zapomínat na to, že počty hlasů v prvním a ve druhém kole se sčítají v každé komoře zvlášť. Aby Švejnar i Klaus postoupili do druhého kola volby, musí získat většinu všech přítomných členů alespoň v jedné z parlamentních komor.

Podle všeho mají oba postup jistý.

Václav Klaus jasně vede v Senátu, kde ODS disponuje sama potřebnou nadpoloviční většinou. V Poslanecké sněmovně má navrch Jan Švejnar. Hlasy ČSSD, komunistů a zelených dají dohromady většinu 104 hlasů.