5000 triček proti komunismu

Petici antikomunistů za zákaz KSČM už podepsalo 60 tisíc lidí

Praha – Triček s nápisem „Lež má rudé rohy“, „Rudé právo never more“ nebo „Nebezpečné stoupání preferencí“ se už prodalo přes pět tisíc.
Původně si chtěli grafici Petr Hrubeš a Libor Kleček s kamarády vyrobit jen z legrace pár triček s antikomunistickými motivy pro sebe, teď skoro nestíhají. Jejich akce nazvaná Trikem proti komunismu, kterou rozjeli letos v létě, má velký úspěch hlavně u mladých lidí.
„Je to oblíbená součást jejich šatníku,“ říká Petr Hrubeš.
Z 350 nejrůznějších motivů vybrala veřejnost v hlasování jako nejlepší tričko s ostnatým drátem a nápisem Vzpomínáte? Nezapomeňte!
Antikomunistická trička, jež mají pomoci zabránit cestě KSČM k moci, si mohou lidé prohlédnout na www.dekomunizace. cz.
Mladí grafici se spojili s organizátory petice Zrušme komunisty, senátory Martinem Mejstříkem a Jaromírem Štětinou. Příští středu chystají koncert, kde zahraje například David Koller. Jejich petici žádající zákaz KSČM už podepsalo šedesát tisíc lidí – z toho dvanáct tisíc přímo na listiny a zbytek na internetu. Právě na anonymním webu, kde není kontrolována totožnost, byly jisté nesrovnalosti: mezi podpisy se objevilo jména Václav Klaus, Vladimír Iljič Lenin, Benito Mussolini či Adolf Hitler.
„Na internet se může napsat každý a vymyslet si jméno. My to od podobných nesmyslů čistíme, a pokud se tam objeví známá osobnost, tak jí voláme a potvrzujeme si, zda skutečně podepsala petici,“ říká senátor Štětina. U Klause tak vyšlo najevo, že petici nepodepsal.
Signatáři petice to považují za pokus – nejspíš komunistů – znevěrohodnit celou jejich akci. „Důležité je, že máme v rukou dvanáct tisíc podpisů na papírové části petice. I to už podle zákona stačí, aby se jí začal zabývat parlament,“ říká jeden z organizátorů, Josef Bouška.
Senátoři Mejstřík a Štětina mají nový plán, jak zakázat komunisty. Paragraf, který má donutit KSČM vypustit ze svého názvu slovo „komunistická“, chtějí prosadit do nového, včera Sněmovnou schváleného trestního zákoníku.